home       particulier       zakelijk        bouw gezond        referenties       over ons        contact

OMSCHRIJVING

Voor Crematoria Twente is door ons een nieuw crematorium ontworpen op een bijzondere locatie aan de snelweg te Borne.

 

In de ontwikkeling van het landschap (ca. 1912-2015) is te zien dat de drie oorspronkelijke essen rondom de projectlocatie, ondanks wisseling in grootte, zijn blijven bestaan.

Een wijziging aan deze structuur zou een aantasting van het landschap betekenen. De projectlocatie ligt op de plek waar in het verleden heideontginning heeft plaatsgevonden. Hierdoor ontstond een orthogonale verkaveling van dit gebiedt. Het projectgebied omvat dan ook een overgang van essenlandschap naar ontginningsgebied.

 

Waardevolle elementen zijn onder andere de karakteristieke bestaande eik en de contouren van de essen met randbeplanting. Daarnaast is het naastgelegen landschap van Twickel bijzonder, met een meanderende beek en waterpoelen.

 

Het gebouw voegt zich in het orthogonale ontginningspatroon als omarming van het oorspronkelijke erf met de kenmerkende eik als centrum op het erf. Het nieuwe pand drukt zijn functie uit. Het lijkt daardoor niet op een boerderij, maar voegt zich wel binnen de sfeer van de boerenerven uit de directe omgeving. Passend bij de omgeving is gebruik gemaakt van streekeigen en natuurlijke materialen. Daarbij is het gebouw energiezuinig en duurzaam uitgevoerd.

MATERIALEN

gelamineerde spanten - siberisch lariks - vlasisolatie - zinken felsdak - houtskeletbouw

 

Opgeleverd: 2018

Opdrachtgever: Crematoria Twente

 

werkwijze  •  publicaties  •  films

De Fute 4 • 7491 AL Delden

+31 (0)74 760 00 88