home       particulier       zakelijk        bouw gezond        referenties       over ons        contact

OMSCHRIJVING

Op erve Heege Sander te Delden hebben oude opstallen plaats gemaakt voor een duurzame schuurwoning. Met de nieuwe invulling is een karakteristieke woning toegevoegd het erf van Stichting Twickel. Het ontwerp kenmerkt zich door een energiezuinig en duurzaam concept, waarbij gebruik wordt gemaakt van massief houten wanden en vloeren. De natuurlijke en streekeigen uitstraling is doorgezet aan de buitenzijde, waar zwarte houten delen zijn gebruikt als gevelbekleding. Het energieverbruik wordt zo laag mogelijk gehouden door natuurlijke isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen, zonnecollectoren en luchtverwarming in combinatie met warmteterugwinning. Door de serre kan in de winter grotendeels voorzien worden in de warmtebehoefte, terwijl in de zomer de warmte kan worden opgeslagen. De combinatie van verschillende duurzame oplossingen en installaties is uniek!

 

De woning is vormgegeven als een compacte en herkenbare schuurvorm en kenmerkt zich door een eenvoudige vormgeving, materialisering en indeling. Aan de noordzijde heeft de woning een meer gesloten karakter, terwijl aan de zuidzijde de schuurwoning zich opent naar het erf, waarbij een grote serre op een duurzame manier bijdraagt aan het wooncomfort. Aan de noordzijde is een ’hap’ uit volume gelaten welke voorziet in daglichttoetreding, zichtrelatie met het landschap en tevens plaats biedt aan een klein beschut terras. Wonen en eten zijn op de begane grond flexibel in de plattegrond opgenomen. De materialisering is donker van kleur, evenals de schuren op landgoed Twickel, waardoor de woning zich in de rangorde op het erf voegt. Een duurzame woning met natuurlijke en streekeigen materialen passend in het nieuwe erfensemble.

Het casco is volledig opgetrokken uit massief houten wand- en vloerelementen, welke als zichtwerk zijn uitgevoerd. Hierdoor is geen extra afwerking noodzakelijk en is tevens een snellere bouwtijd behaald. Het casco is als bouwpakket aangeleverd en in slechts 4 dagen gemonteerd. Hierna kon direct gestart worden met de buitenschil en de afbouw.

 

De zonne-energie wordt op drie manieren gebruikt: elektrische energieopwekking door pv-panelen, thermische energieopwekking door serrewarmte en thermische energie doormiddel zonnecollectoren.

 

Door middel van Warmte Koude Opslag (WKO) wordt energie uit de bodem gewonnen, met behulp van een elektrische warmtepomp en bodemcollector. De woning en het naastgelegen kantoor worden in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld. De warmtepomp vult in combinatie met de zonnecollectoren de buffervaten, t.b.v. de vloerverwarming, het warm tapwatergebruik en de koelbuffer.

 

De lucht in de serre wordt door de zon opgewarmd en stroomt door thermische trek omhoog. De opgewarmde lucht wordt boven in de nok afgezogen en gedistribueerd middels een actief ventilatiesysteem. Hierdoor wordt de interne warmteproductie sterk verhoogd en hoeft pas bij lagere buitentemperaturen gestookt te worden.

 

MATERIALEN

zwarte verduurzaamd houten planken - aluminium serre - houten kozijnen - massief kruislaags houten wanden - vlasisolatie

 

Opgeleverd: 2012

Bruto Inhoud: 800m³

Bruto Vloeroppervlak: 250m²

 

Bekijk ook het item over het passiefhuis in het programma BinnensteBuiten van KRO NCRV

 

 

werkwijze  •  publicaties  •  films

De Fute 4 • 7491 AL Delden

+31 (0)74 760 00 88